ЗАПАЗЕТЕ ЧАС


Център за медицински педикюр и подология PodoLine



Подологията като специалност и професия


Що е то Подология? 

Подологията (на латински: Podology) е част от медицината, която се е посветила на изучаването, диагнозата и медицинското лечение на болести по краката, пръстите и ноктите по на ходилото. Термина се появява в Съединените щати в началото на 20 век с появата на първата книга по специалността и съответно с първите подолози.


При обикновения козметичен педикюр се прави леко и повърхностно почистване на краката и стъпалата, обработват се ноктите, кутикулите (кожичките) и се нанася лак или гел-лак. Може да се ползват скрабове и различни продукти и инструменти като пемзи, пили, електрически пили за почистване на мъртвата кожа.

Подологичната процедура, или медицинския / терапевтичен педикюр, както е по-познато, се прави когато клиентът има проблеми, като кокоши тръни, мазоли, впити нокти, гъбички. Идеята на медицинския педикюр е да се направи консултация, превенция и поддръжка, за да не се задълбочават проблемите по краката и да не се налага намесата на хирург, когато разбира се е възможно това. Работи се в тясна връзка с медицински специалисти и често те сами пращат свои пациенти. При терапевтичния педикюр всички проблеми се третират много внимателно, като главната цел е да се премахне болката и дискомфорта на клиента. Обясняваме и какви са предпоставките за появата им.

Най-често срещаните проблеми, които решава са кокоши тръни, мазоли, враснали нокти, гъбички по кожта и ноктите. Повечето проблеми при ходилата се получават вследствие на неудобни и неподходящи обувки, но има и редица заболявания, които предразполагат към появата им.

• Мазолите са кератозна или хиперкератозна материя (кожа), която в повечето случаи е с кръгла форма и с център, обърнат навътре в тъканта. Получават се от притискане и триене, често от неудобни обувки, спадане на свода на стъпалото (напречен и надлъжен), лоша вентилация на краката и други.   Носенето на високи токчета също може да причини мазоли. Важно е да се избегне причината за поява на всички проблеми, защото дори да ги третираме с медицински педикюр и да облекчаваме състоянието на ходилата, ако причината не е отстранена, няма реален смисъл от терапия.

• Кокошият трън -Той е израстък, в повечето случаи с големината на грахово зърно, „разрошена“ кожа и черни „трънчета“ в центъра. Много лесно се разпознава от опитен педикюрист. Сред най-честите причини за появата е инфекция с папилома вирус, но се получава и от механично притискане на дадено място на крака най-често, заради неудобна обувка, твърд шев или камъче. Самият кокоши трън не боли, но когато е опрял в нервно окончание, болката е огромна.


• Врасналите или впити нокти са може би най-често срещания проблем. Забивания може да има както в основата, така и в предния край на нокътя. Когато то започва от корена на нокътя, често е необходима и намеса от хирург, а причина може да е травма на матрикса. Враснали ноктите се появяват и заради механични травми, но и някои заболявания водят до впиване и нарушаване на растежа на нокътя. Даже хормонален дисбаланс е възможен причинител на впиване на ноктите, дори и гъбички.


• Ортониксията е безболезнен метод за корекция на деформирани нокти, чрез специални устройства и системи. Например, за да коригирате враснал / впит нокът, се използват различни скоби / шини. Принципът на работа е подобен, както при ортодонтските стоматологични системи. Процесът на коригиране на нокътната пластина се нарича ортониксичен. Както и при корекцията на изкривени зъби, лечението на врастнал / впит нокът отнема няколко месеца.


• Гъбичките са дермомикоза, когато са по кожата и онихомикоза, когато са по ноктите. Все още битува схващането, че при педикюр клиентите могат да се заразят с гъбички, което не е вярно. При педикюра се спазва стриктна хигиена и единствено ако педикюристът окаже много силен натиск и нанесе силна травма върху нокътното легло, може да се създаде риск от развитие на възпалителен процес. Дермомикоза може да се предаде навсякъде, където хигиената не е на нужното високо ниво.





МЕНЮ

Начало
Услуги
Обучения
Проблеми
Блог
Контакти
БЛОГ

Хиперхидроза при деца - какво, защо и как?
Онихолиза – отлепяне на нокътната плочка от нокътното легло
Грижа за краката: 10 Съвета за грижа за красиви крака и нокти
Подологията като специалност и професия
КОНТАКТИ

 +359 876 151 802
 info@podoline.bg
 гр.Варна ул.Драгаш №13


2024 Всички права запазени. Политика за защита на личните данни / Общи условия